Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Zeytinde kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri de bulunuyor. Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında etkili olan zeytinden istenilen yararı alabilmek için acısını yemek, yağında ise rafine değil sızma olanını tercih etmek gerekiyor.

Yeniçağın mucize bitkisi olarak nitelendirilen ve kanser ilacı yapımında da kullanılan zeytinin sayısız faydalarından yararlanmak için doğal haliyle tüketilmesi gerekiyor. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Prof. Dr. Ömer Gezerel, Türkiye de tüketimi düşük olan zeytinin insan sağlığı için bilinen birçok faydasının yanında halen keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda özelliği bulunduğunu belirtti.

Yaşlanmayı geciktiriyor

Zeytinde ve yapraklarında bulunan `oleuropein` adlı doğal maddenin özel bir ayrıştırma yöntemiyle tablet haline getirildiğini anlatan Gezerel, başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılan oleuropein zengini zeytinin, aynı zamanda hücreleri yenileme özelliğiyle yaşlanmanın etkilerini geciktiren mucizevî bir ürün olduğunu vurguladı. Batı ülkelerinde zeytinden yapılan tablet şeklindeki ilaçların antibiyotik gibi satılmakta olduğunu bildiren Gezerel, şöyle konuştu:

İnsanları virüs, bakteri ve mantarların neden olduğu bazı hastalıklardan koruyan zeytinin, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu daha önce yapılan araştırmalardan sonra ortaya çıktı. Bugün ABD`de zeytinden yapılan kanser ilacının 60 kapsülü 30 dolara satılıyor. Zeytinde kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri bulunuyor. Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında da zeytinin büyük yararları var.

Kalp rahatsızlıklarına da faydalı

Bol miktarda zeytinyağı tüketildiği için dünyada kalp rahatsızlıklarının en az görüldüğü yerin Girit Adası olduğunu vurgulayan Gezerel, Girit`te kişi başına yılda 22 litre zeytinyağı tüketilirken, bu rakamın Türkiye`de kişi başına 800 gramda kaldığının altını çizdi. Zeytinden istenilen yararı alabilmek için acısını yemek, zeytinyağının ise rafinesini değil, doğal olanını tercih etmek gerektiğini vurgulayan Gezerel, şu bilgileri verdi:

Zeytinin sırrı acı tadındadır!

Zeytinin acısını almak için suda bekletilmesi çok yanlış bir davranıştır. Zeytinin faydalı özelliklerinin önemli bölümü bu acı tadında gizlidir. Ayrıca, gereken faydaları alabilmek için mutlaka rafine edilmemiş, sızma denilen doğal zeytinyağının tercih edilmesi gerekir. Çünkü rafine edildiğinde zeytindeki yararlı özelliklerin tamamı kaybolur.

xing.com