Güniz Sokak No:22/3 06700 Kavaklıdere, Ankara, TÜRKİYE
Sipariş Hattı +90 (312) 467-1780

Sporcular ve vücut geliştirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen protein tozlarıyla ilgili akla gelen ilk örnek olan Whey proteinle ilgili Gıda Mühendisi Nihan Pusat çarpıcı ifadelere yer verdi.

Takviye edici gıdalar sporcular tarafından sıklıkla tercih edilse de toplumun büyük kesiminin kafasında benzer soru işaretleri yer alıyor. Acaba takviye edici gıdalar zararlı mı? Vücut geliştireyim derken sağlığımdan olur muyum? Bu gıdaları spor yapmadan tüketebilir miyim? Herkes tarafından merak edilen bu soruları sizin için Gıda Mühendisi Nihan Pusat’a sorduk.

Nihan Hanım, Whey proteini genelde hangi tüketiciler tercih ediyor? Hedef kitlesi nedir?

Peyniraltı suyu proteini olan Whey proteini genelde düzenli ve aktif spor yapanlar tercih ediyor. Hedef kitleyi düzenli olarak herhangi bir dalda spor yapan, günlük beslenme ihtiyacını diğer gıdalardan sağlayamayacağının bilincinde olan ve genellikle 18-30 yaş arası sporcular oluşturuyor. Bu spor dallarının en başında fitness ve bodybuilding gibi salon sporları geliyor.

Günlük protein ihtiyacını takviye edici gıdalardan karşılamak sağlık açısından ne kadar doğru?

Takviye edici gıdalar ve sporcu gıdaları; “Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar” ana başlığı altında değerlendirilen ve vücudun günlük beslenme ihtiyacının, normal öğünlerle karşılanmasının mümkün olmadığı durumlarda, normal beslenmeyi desteklemek için tüketilmesi gereken gıdalardır. Doğru ürünün doğru kullanımı sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte, tam tersine sağlıklı yaşam için pozitif etkilere sahiptir.

Günlük protein ihtiyacını sadece doğal ürünlerden karşılamak mümkün mü? Takviye edici gıdalar yerine daha çok doğal ürünlere mi yönelmeliyiz?

Günlük protein ihtiyacı, kişinin yaşam şekli, yaptığı iş, metabolizması, cinsiyeti, yaşı, sporla olan ilişkisi gibi birçok nedene bağlı olarak değişmektedir. Örneğin düzenli ve yüksek enerji gerektiren bir spor dalıyla ilgili bir kişi için günlük protein ihtiyacını normal gıdalarla karşılamak mümkün değildir. Bu gibi durumlarda seçilecek doğru takviye edici gıdalar sayesinde günlük besin ihtiyacı tamamlanmalıdır. Whey protein olarak bilinen peyniraltı suyu proteini zaten hayvansal kaynaklı doğal bir üründür. Bu ürünlerin içerikleri incelendiğinde de görüleceği üzere, formülasyonlar; ana bileşen olarak peyniraltı suyu proteini ve piyasada bisküvi, çikolata gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılan katkı maddelerinden oluşmaktadır.

Whey protein çeşitleri nelerdir? Bu çeşitler ne gibi özelliklere göre belirleniyor?

Whey proteinler içeriklerindeki izole protein oranına göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin, Whey Protein ve İzole Whey Protein olarak 2 ana çeşitten söz edilebilir. İzole proteinlerde protein oranı %80’lerin üzerindeyken, normal whey proteinlerde bu oran %50’lerde ve formülasyon karbonhidrat bileşenleriyle desteklenmiştir. Bu iki ürünün kullanımı ise kişinin metabolizması, ihtiyaç duyduğu protein miktarı, vücut yapısı gibi parametrelere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

İzole protein nasıl tüketilmelidir?

İzole protein içeriğinde yağ, karbonhidrat gibi bileşenleri barındırmayan bir ürün çeşididir. Örneğin vücudunda belirli bir hacim söz konusu olan, vücudunu sporla forma sokarken kilo almamayı hatta kilo kaybetmeyi hedefleyen sporcular için uygundur. İzole proteinin B6 Vitamini ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.

“Günlük beslenmenin eksik kaldığı durumlarda kullanın”

Unutulmamalıdır ki hiç bir özel beslenme amaçlı gıda günlük beslenmenin yerine geçemez. Bu ürünler günlük beslenme ihtiyacının yanında tüketilmesi gereken, günlük beslenmenin eksik kaldığı durumlarda destekleyen gıdalardır.

“Bakanlık onaylı ürünler tercih edin”

Doğru ve güvenilir kaynaklardan satın alınan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onay verilmiş ürünlerin bilinçli bir şekilde kullanımı söz konusuysa sağlık açısında herhangi bir problem yaşanmayacaktır.