Cevizin Faydaları
Yüksek Oranda Lif, Protein, Tekli – Çoklu Doymamış Yağ ve Flavonoid Gibi Önemli Besin Ögelerini İçeren Cevizin Faydalarını Diyetisyen Gülşen Lükel Anlattı!
– Cevizin, 100 gr’ı yaklaşık 650 cal. Enerji sağlar. Enerjisinin çokluğu yağ oranının yüksekliğinden ileri gelir. Çünkü % 64 yağ içerir. Ancak bu yağlar omega-3 ve omega -6 olarak adlandırılan faydalı yağlardan oluşmuştur. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir.
– Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli ceviz yiyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir.
– Cevizin içeriğinde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olur.
– Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir açısından zengindir.
– Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereken potasyumu da fazlaca içeren bir besindir.
– Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, Alzheimer gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.
– Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer almalıdır. Yalnız aşırı tüketimi şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle günde 2-3 tane tüketilmesi tavsiye edilir.